מה זה CBD?

 

CBD זהו הקיצור הנפוץ עבור החומר הנקרא "קאנאבידיול." כפי שניתן להבין מהשם שלו, מדובר בחומר הנמצא בצמח הקנאביס, או המריחואנה, אותה רבים מכירים בתור סם שהשימוש בו יחסית נפוץ כחומר לעישון הגורם לתחושות של "היי" ורוגע.

מבחינה מדעית, ה- CBD הוא אחד משני החומרים המרכזיים הנמצאים בקנאביס. בקנאביס יש כ- 115 חומרים פעילים מרכזיים שבודדו במהלך מחקר עד היום, כאשר השניים המוכרים ביותר ובעלי השימושים הרבים ביותר הם ה- CBD וה- THC.

 

למה כולם מדברים פתאום על CBD?

 

בעוד שגם ה- THC וגם ה- CBD הם חומרים פעילים ובעלי שימושים הנמצאים בצמח הקנאביס, מדובר בשני חומרים בעלי השפעות שונות מאוד על האדם – בעוד שה THC  הוא החומר הפסיכו אקטיבי הפעיל ביותר בקנאביס, ה- CBD חסר השפעות פסיכו-אקטיביות, ומראה במחקרים שונים השפעות חיוביות ומועילות מבחינה רפואית.

עם זאת, בשל העובדה שה- CBD  לא משמש ליצירת תחושת ה"HIGH", לאורך השנים ירדו אחוזי ה- CBD בקנאביס הרגיל – הלקוחות שקנו את הצמח עבור השימוש בו לעישון, העדיפו קנאביס שהכיל יותר THC ופחות CBD. לכן, באמצעות ברירה טבעית, ובשל הדרישה של לקוחות, בייחוד כאלה שהיו זקוקים לקנאביס רפואי, היצרנים פיתחו זנים שהיו בעלי ריכוז גבוה יותר ויותר של THC וריכוז נמוך יותר ויותר של CBD.

משהתגלו השימושים הרבים של ה- CBD מבחינה רפואית, החלה לעלות הדרישה לייצר קנאביס בעל אחוזים גבוהים של CBD, לשם השימוש בו עבור הצרכים הרפואיים. במקביל, החלו להתפתח שיטות נוספות להשתמש ב- CBD, מבלי לעשן אותו – למשל, היום דרך הצריכה הנפוצה ביותר מבחינה רפואית היא באמצעות טיפות שמן אותן מטפטפים מתחת ללשון. כמו כן, קיימת שיטה בה מאדים את שמן ה- CBD על מנת לשאוף אותו, מבלי לשרוף את החומרים ממנו הוא עשוי, דבר העלול לפגוע בבריאות הצרכן.

 

הבנו מה זה CBD - אז מהם השימושים שלו?
 

ל- CBD שימושים רבים במגוון של תחומים מעולם הרפואה, חלקם מוכחים ומוסכמים על ידי רוב המומחים, בעוד שעל חלק אחר עדיין ישנו ויכוח בעולם הרפואי ואין קונצנזוס.

 

השפעות פסיכותרפיות –

אחת הבעיות המרכזיות של שימוש בקנאביס להרגעת אנשים עם סכיזופרניה היא העובדה ש- THC ידוע כגורם בעל השפעות פסיכוטומימטיות על אנשים עם סכיזופרניה (כלומר, גורם לאנשים עם מחלה נפשית זו להיכנס למצב של פסיכוזה). מחקרים הראו של- CBD קיימות השפעות המנטרלות את השפעתו של ה- THC. במקביל לכך, בשל השימושים של CBD כגורם רפואי, החלו חברות ויצרנים שונים לפתח קנאביס דל THC ועשיר ב- CBD, כלומר יתכן מאוד שממצאים אלה יאפשרו להשתמש בקנאביס לטיפול בפסיכוזה אצל אנשים הסובלים מסכיזופרניה סמויה.

אם לא די בכך, נראה של- CBD עצמו יש השפעות העוזרות להתמודד עם התסמינים של סכיזופרניה. מחקרים שונים מראים כי ל- CBD יכולת לדכא את הסימפטומים של סכיזופרניה באמצעות השפעות על המסלולים של קולטן NMDA הנמצא במוח. קולטן זה הוא אחד הקולטנים אשר פעילותם משפיעה על סימפטומים של סכיזופרניה.

ל- CBD השפעות פסיכותרפיות נוספות – מחקרים מראים ש- CBD יכול לשמש כטיפול בעל תופעות לוואי מעטות עבור חרדה ובייחוד חרדה חברתית, כמו גם לפתור סימפטומים של בעיות שינה הנובעים ממחלות אלה. כמו כן, ישנן השערות כי CBD יכול לשמש גם כתרופה נוגדת דיכאון, בעלת השפעות דומות לתרופות הקיימות אך במקביל תופעות לוואי חמורות הרבה פחות.

 

טיפול באפילפסיה – תסמונת דרווה

מחקרים שונים מראים כי יכול להיות שיש ל- CBD השפעות היכולות לעזור לטיפול בסוגים שונים של אפילפסיה חמורה ביותר בילדים, למשל סינדרום דרווה, סינדרום לנוקס גסטו, ואפילו טרשת גבשושית. מדובר במחלות קשות מאוד, הגורמות להתקפים אפילפטיים מגיל צעיר, לפיגור שכלי, לגידולים במוח ובמקומות אחרים, ותופעות קשות ורבות אחרות. ה- FDA, הגוף האחראי על התרופות באמריקה, אישר כבר שימוש בתרופה אחת שמבוססת על CBD לטיפול במחלות אלה, שהראתה סימנים חיוביים ביותר לצד תופעות לוואי קלות בלבד (השפעות שונות על שינה תקינה ועל מערכת העיכול.)

 

השפעות חיוביות על עצמות

מחקרים הראו של- CBD השפעות חיוביות על עצמות, בייחוד כאשר העצמות נמצאות בתהליך של איחוי. חוקרים מאוניברסיטת תל אביב הראו שמטופלים שעברו איחוי עצמות ולקחו CBD, סיימו את האיחוי מהר יותר ועם עצמות חזקות יותר ושבירות פחות.

 

אהבתם את הכתבה ורוצים לדעת עוד על CBD? רוצים להתעניין בדרכים שונות לצריכה של CBD? רוצים לקנות שמן CBD להוספה למזון? רוצים לקנות CBD בקפסולות לבליעה, בסוכריות גומי, או אפילו בנוזל למילוי סיגריה אלקטרונית? מוזמנים לפנות אלינו!